PUMPNO POSTROJENJE

            Pumpno postrojenje koje se nalazi na izvorištu „Vrelo“ omogućava zahvatanje, hlorisanje i distribuciju pijaće vode stanovništvu Bele Palanke i selu Klisura, i jedna je od glavnih delatnosti u poslovanju JKP „Komnis“-a. Za  proizvodnju i distribuciju vode se koriste sledeći objekti: pumpno postrojenje, elektrokomandni uređaji i bazen sa hlornom stanicom.

Na izvorištu „Vrelo“ postoje 4 bunara koji su predviđeni za spuštanje potapajućih pumpi, koje imaju zadatak da iz dubine crpe sirovu vodu i šalju je potisnim vodom kroz hlornu stanicu u šikane i rezervoar zapremine 420 m³. Jedan bunar je van upotrebe jer je u njemu često dolazi do pregorevanja pumpe, pa se iz preventivnih razloga ne koristi. Zbog tog problema sa bunarom, postoje samo 3 opremljena elektrokomandna ormana u kojima su  povezane dve pumpe od 26 kw i jedna od 37 kw.

Hlorinatorska stanica je sastavni deo vodozahvata i ona u velikoj meri doprinosi ispravnosti vode za piće. To je objekat koji se nalazi ispred rezervoara za vodu i u njoj je instaliran sistem za hlorisanje vode, U hlorinatorskoj stanici je instalirana sledeća oprema: petostepena pumpa NVC 55, snage 1,1 kw, hlorinator (nov), rotometar (nov), injektor (nov). Takođe posedujemo i : bocu za hlor od 115 kg komada 2, kao i bocu iste namene od  45kg.

             U rezervoar zapremine 420 m³ se dovodi isparvna voda za piće, nakon crpljenja, ispumpavanja i hlorisanja. Rezervoar se nalazi na nekih 60 metara nadmorske visine iznad samog izvorišta, tako da se voda slobodnim padom šalje u mrežu pod pritiskom od 6 bara na samom ulazu. U rezervoaru je postavljen nivostat  sa sondama koji služe za odrećivanje nivoa vode u rezervoaru koji je u prošloj godini zamenjen. Pored starog rezervoara koji je u upotrebi, postoji i novi rezervoar istog kapaciteta.

Ispravnost vode za piće se redovno kontroliše u proseku dva puta mesečno od strane ZZJZ iz Pirota.

ANKETA

Kako ocenjujete usluge naseg preduzeca?

View Results

PRATITE NAS NA FACEBOOKU

VREMENSKA PROGNOZA

Bela Palanka
26°
Sunny
06:1118:39 CEST
Feels like: 26°C
Wind: 11km/h NW
Humidity: 31%
Pressure: 1016.3mbar
UV index: 0
MonTueWedThu
min 11°C
32°C / 13°C
21°C / 7°C
21°C / 6°C
Opstina Bela Palanka

САЈТ ОПШТИНЕ
БЕЛА ПАЛАНКА

ARHIVA

Follow by Email